Fysiotherapie

Gluteus medius, boosdoener van lage rugklachten?

Gluteus medius, boosdoener van lage rugklachten?

Vier op de vijf Nederlanders hebben wel eens last van lage rugklachten/ervaren wel eens lage rugklachten. Volgens het RIVM waren er in 2019 iets meer dan twee miljoen mensen met deze klachten. Rugpijn kan vele verschillende oorzaken hebben. In deze blog bekijken we de invloed van Ă©Ă©n van de bilspieren (gluteus medius) als een als trigger van deze ontstane (lage) rugpijn. Hierbij gaat het voornamelijk over a-specifieke langdurige lage rugklachten. Dit wil zeggen dat er geen duidelijke aanwijsbare oorzaak is voor de klachten en deze een aanwezigheid hebben van langer dan drie maanden. We hebben meerdere onderzoeken bestudeerd en geven hieronder een korte evaluatie van de uitkomsten hiervan.

VERSCHILLENDE BEHANDELINGEN

In de loop der jaren zijn er verschillende richtlijnen gepubliceerd om rugklachten op de juiste manier te behandelen. Zo is er een tijd geweest dat het mobiliseren en manipuleren van de rug veel uitgevoerd werd. Uit onderzoek is gebleken dat het ‘kraken’ en mobiliseren alleen bij acute lage rugklachten effect heeft, maar bij langdurige klachten niet tot nauwelijks. Langdurige rugklachten zijn hebben vaak meerdere oorzaken
 dus.. ook een complexer om te behandelen?

GLUTEUS MEDIUS

Bij Fitfactorij kijken we verder dan alleen de plaats van de pijn. Bij rugklachten kijken wij ook naar de betrokkenheid van de heupen, knieĂ«n en voeten. Ben je een hardloper en/of (top)sporter? Ook dan kijken we naar de kwaliteit van bewegen tijdens het sporten. Opvallend is dat de heupen vaak betrokken zijn bij deze klachten. Met name de kleine bilspier, oftewel ‘gluteus medius’, die vaak een rol speelt. De gluteus medius is vaak minder belastbaar en gevoeliger. Dit is een spier aan de buitenzijde van je bekkenrand die ervoor zorgt dat je het been zijwaarts kan heffen en dat je rechtop kan blijven staan tijdens het (hard)lopen.

GEVOELIGHEID

Er is onderzoek gedaan bij een groep mensen met chronische lage rugklachten. Hierbij werd gekeken naar de spierkracht van de bilspieren, gevoeligheid van en rondom de spier van de gluteus medius en de aanhechtingsplek van deze bilspier. Ook werd er naar de bewegelijkheid van de heupen gekeken. Uit dit onderzoek blijkt dat de gluteus medius zwakker en gevoeliger is bij mensen met chronische rugklachten ten opzichte van mensen zonder chronische rugklachten.

MINDER KRACHT

In Ă©Ă©n van de onderzoeken zijn ruim 2000 mensen onderzocht. Ongeveer de helft hiervan had lage rugklachten, de andere helft niet. In dit onderzoek kwam men tot de conclusie dat de proefpersonen met lage rugklachten minder spierkracht van de gluteus medius hadden en meer gevoelige plekken in deze bilspier wanneer er op gedrukt werd. Dit komt overeen met bovengenoemde onderzoeken en komt veelal overeen met wat wij in de praktijk tegenkomen.

CONCLUSIE

Bij chronische lage rugklachten is de gluteus medius veelal gevoeliger en heeft deze spier minder kracht. Rugklachten zijn vaak multifactorieel en niet alleen te verklaren vanuit gevoeligheid van de kleine bilspier. Vaak spelen andere factoren een rol bij het ontstaan en in stand houden van de klachten. Toch komt er uit steeds meer onderzoeken naar voren dat de gluteus medius een rol speelt bij lage rugklachten en de bewegelijkheid van de heupen. Bij Fitfactorij wordt er altijd gekeken naar het groter geheel van de klachten, niet alleen waarom de klachten aanwezig zijn, maar ook hoe we de klachten het beste kunnen voorkomen. Want: voorkomen is beter dan genezen.

Heb je vragen over lage rugklachten of ervaar je rugklachten en wil je een afspraak inplannen? Plan je afspraak bij een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. 

BRONNEN

1. Sadler S, Cassidy S, Peterson B, Spink M, Chuter V. Gluteus medius muscle function in people with and without low back pain: a systematic review. BMC Musculoskelet Disord. 2019 Oct 22;20(1):463. doi: 10.1186/s12891-019-2833-4. PMID: 31638962; PMCID: PMC6805550.

2. Martín-Corrales C, Bautista IV, Méndez-Mera JE, Fernåndez-Matías R, Achalandabaso-Ochoa A, Gallego-Izquierdo T, Nuñez-Nagy S, Pecos-Martín D. Benefits of Adding Gluteal Dry Needling to a Four-Week Physical Exercise Program in a Chronic Low Back Pain Population. A Randomized Clinical Trial. Pain Med. 2020 Nov 1;21(11):2948-2957. doi: 10.1093/pm/pnaa279. PMID: 33580803.