Subacromiaal pijnsyndroom
In het kort:
– Wat is het?
– Symptomen
– Fysiotherapeutische intake en onderzoek
– Fysiotherapeutische behandeling
– Vergoedingen fysiotherapie
– Veelgestelde vragen
Wat is subacromiaal pijnsyndroom?
Subacromiale klachten, ook wel Subacromiaal Pijnsyndroom (SAPS) genoemd, ontstaan door problemen in de subacromiale ruimte van de schouder. Deze ruimte bevindt zich tussen het acromion (een deel van het schouderblad) en de kop van de bovenarm. In deze ruimte bevinden zich structuren zoals de rotator cuff spieren en de subacromiale slijmbeurs. Wanneer deze structuren geïrriteerd of ontstoken raken, kunnen subacromiale klachten optreden. Deze aandoening kan zich ontwikkelen door verschillende factoren, waaronder overbelasting, een val, of
degeneratieve veranderingen door veroudering.
Symptomen
De symptomen van subacromiale klachten kunnen variëren, maar de meest
voorkomende zijn:
– Pijn in de schouder: De pijn wordt vaak gevoeld aan de buitenzijde van de schouder en kan uitstralen naar de bovenarm, en in sommige gevallen zelfs tot in de hand.
– Pijn bij beweging: Vooral bij het heffen van de arm, reiken, en zijwaartse bewegingen is de pijn voelbaar.
– Nachtelijke pijn: De pijn kan ’s nachts aanwezig zijn en de slaap verstoren, vooral bij liggen op de aangedane schouder.
– Verminderde bewegingsvrijheid: Er kan sprake zijn van stijfheid of beperking in de beweging van de schouder.
– Uitstraling en tintelingen: Soms kan de pijn uitstralen naar de nek, elleboog of hand, en kunnen er tintelingen in de hand voorkomen
Fysiotherapeutische intake en onderzoek
Tijdens de fysiotherapeutische intake zal de fysiotherapeut een vraaggesprek
afnemen om er achter te komen wat er aan de hand is.
Het fysiotherapeutisch onderzoek bestaat doorgaans uit:
– Inspectie van de schouder op zwelling, roodheid of afwijkende stand.
– Palpatie om pijnlijke structuren te lokaliseren.
– Actief en passief bewegingsonderzoek om de bewegingsvrijheid van de schouder te beoordelen.
– Krachtmetingen van de rotator cuff spieren.
– Specifieke testen
Fysiotherapeutische behandeling van subacromiale pijnklachten
Tijdens de intake worden specifieke doelen vastgesteld, en de behandeling van SAPSricht zich op het behalen van deze doelen. Dit begint vaak met bewustwording van de signalen achter de pijn. Zodra de oorzakelijke verbanden duidelijk zijn, wordt er
een plan opgesteld om de doelen te bereiken. Een veelvoorkomende oorzaak is peesverdikking van de supraspinatuspees, wat kanontstaan door overmatige belasting. Dit kan voorkomen als je te snel te veel doet, zoals bij een nieuwe sportschoolroutine of intensieve bovenhoofse activiteiten zoals schilderen. Daarnaast kunnen algemene gezondheidsfactoren zoals slaap, fysieke activiteit, roken in de voorgeschiedenis en voeding ook bijdragen aan schouderpijn.
De aanpak is gericht op het aanpassen en geleidelijk herintroduceren van activiteiten, het uitvoeren van gerichte oefeningen en het verbeteren van je algehele gezondheid.
Vergoedingen fysiotherapie
Fysiotherapie voor subacromiale klachten wordt in Nederland doorgaans vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Het aantal behandelingen dat vergoed wordt, is afhankelijk van de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar. Het is belangrijk om de eigen polis te raadplegen om te weten hoeveel behandelingen vergoed worden.