Hoofdpijn
Als je wel eens hoofdpijn hebt dan weet je hoe vervelend dit kan zijn. Toch zijn er veel verschillende soorten met allen hun eigen kenmerken. De meest bekende soorten zijn migraine, spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en cervicogene hoofdpijn (deze soort komt vanuit de nek).
De hoofdpijnsoorten verschillen van elkaar door de ontstaanswijze, duur, intensiteit, lokalisatie en aard. Ook zien we vaak dat er overlap is van de verschillende hoofdpijnsoorten, dit wordt combinatiehoofdpijn genoemd. Hoofdpijn kan gepaard gaan met bijkomende symptomen zoals: overgevoeligheid voor licht en/of geluid, duizeligheid, en het hebben van nekpijn.
Gelukkig is hoofdpijn goed te behandelen. Eerst is het belangrijk in kaart te brengen om welke hoofdpijnsoort(en) het gaat. Daarna kijken we welke factoren invloed op je klacht hebben. Door te kijken naar het ontstaan en de in stand houdende factoren kunnen we hierop inspelen en ben je snel weer klachtenvrij.
Migraine
Migraine is een aanval van erge hoofdpijn en kan een halve dag tot drie dagen duren. De pijn is bonzend en zit meestal gelokaliseerd aan één kant van het hoofd. In veel gevallen is er ook sprake van misselijkheid en overgeven. Kort voor een migraine aanval zijn soms schitteringen, flitsen of golvende beelden te zien. Migraine wordt behandeld met medicijnen en kan niet door middel van fysiotherapie behandeld worden.
Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn kan voelen als een drukkende, knellende pijn aan beide kanten van het hoofd, of als een strakke band om het hoofd. Deze hoofdpijnsoort kan ontstaan als gevolg van stress en spanning, maar wordt niet altijd door spanning veroorzaakt. De spanning kan de hoofdpijn wel in stand houden. Spanningshoofdpijn kan verergeren bij spanningen, een verkeerde werkhouding of te weinig wisselen van houding, slecht slapen of moeheid. Door inspanning wordt de pijn niet erger en door afleiding kan de pijn verminderen. Spanningshoofdpijn kan heel vervelend zijn, maar is niet ernstig. Onze fysiotherapeuten helpen je graag bij het behandelen van spanningshoofdpijn.
Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn is een relatief zeldzame, maar hevige vorm van hoofdpijn, die in aanvallen voorkomt. De pijn zit aan één kant van het hoofd, rond het oog. Meestal treden de eerste aanvallen van clusterhoofdpijn op tussen het 20ste en 40ste levensjaar. Deze hoofdpijnsoort gaat ook gepaard met een aantal bijverschijnselen zoals een rood of tranend oog en een verstopte neus. Clusterhoofdpijn is niet te genezen, maar wel dragelijker te maken door het toedienen van medicijnen.
Cervicogene hoofdpijn
Cervicogene hoofdpijn (ook wel nekhoofdpijn genoemd) is een hoofdpijn die sterk op spanningshoofdpijn lijkt, omdat ook hier de pijn vanuit de nek komt opzetten en uitstraalt naar het hoofd. Hier kan de pijn, in vergelijking met spanningshoofdpijn, wel aan één kant voorkomen. Cervicogene hoofdpijn bestaat uit drukkende en constante pijn, kan aan één kant van het hoofd voorkomen en is vaak in combinatie met een bewegingsbeperking met de nek. Cervicogene hoofdpijn kan middels fysiotherapie behandeld worden.
Positieduizeligheid (BPPD)
Bij positieduizeligheid krijgt u een aanval van draaiduizeligheid als uw hoofd snel van houding verandert, bijvoorbeeld bij omdraaien in bed, vooroverbuigen, omhoogkijken of achteromkijken. Een aanval van duizeligheid duurt hooguit 1 minuut.
Positieduizeligheid is vervelend, maar een periode met aanvallen van draaiduizeligheid gaat meestal binnen 4 weken vanzelf over.
Een andere naam voor positieduizeligheid is BPPD(benigne paroxismale positieduizeligheid).