Heupklachten

Heb je pijn en stijfheid in de lies en/of bil? Ervaar je problemen met op gang komen na lang zitten en wordt je loopafstanden steeds korter? Mogelijk ligt de oorzaak van het probleem in de heup.

Pijn aan de heup kan verschillende oorzaken hebben. Bij jonge sporters kan het zijn dat er een inklemming plaatsvindt in het heupgewricht. Met een duur woord noemen we dit Femoro-acetabular Impingement (FAI). Vaak hoef je hier niet aan geopereerd te worden en verminderen de klachten door het heupgewricht mobieler, stabieler en sterker te maken.

Bij ‘ouderen’ zien we vaak dat het heupgewricht stijf en pijnlijk is door slijtage (artrose). Dit laatste betekent niet dat je altijd klachten zal blijven houden. Slijtage komt namelijk ook voor bij mensen zonder klachten. De ervaring leert dat het beweeglijker en sterker maken van het gewricht zorgt voor afname van pijn en verbetering van functie.

Pijnklachten in de heup kunnen ook wel eens uitstraling geven in het been. Soms kan dit beeld lijken op een hernia, maar wanneer deze diagnose niet kan worden vastgesteld is het belangrijk de heup nog eens goed te onderzoeken.

Wanneer de klachten je dagelijkse activiteiten heel erg beïnvloeden of je zelfs wakker wordt van de pijn, dan kan het zijn dat de orthopeed beslist je heup te vervangen voor een nieuw exemplaar. Ook in de revalidatie na een heupoperatie kunnen we je goed ondersteunen.