Manuele therapie in Amersfoort

Manuele therapie kan snel verlichting van pijnklachten geven en zorgt ervoor dat je na de behandeling gemakkelijker kunt bewegen. Zit je nek of rug vast? Onze manuele therapeuten helpen je hier graag bij. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor manuele therapie in Amersfoort!

Manuele therapie in Amersfoort

Wil je weten wat Fitfactorij voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze therapeuten. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met een verminderde bewegelijkheid van één gewricht of een bewegingsketen. Een manueel therapeut maakt gebruik van manipulaties met een hoge snelheid en weinig kracht. De definitie van een manipulatie staat in de literatuur beschreven als een beweging met een hoge snelheid en weinig kracht van een gewricht. Dit is een korte snelle beweging gepaard gaand met een “hoorbare klik”. De therapeut beweegt de gewrichten in een specifieke richting en over een gecontroleerd traject. Dit kan zorgen voor een hoorbare klik tijdens het uitvoeren van de beweging. Dit wordt ook wel “kraken” genoemd. Deze hoorbare klik is niet schadelijk voor het gewricht. Maar dit zorgt veelal voor verlichting en verbetering van de bewegelijkheid van het gewricht. Bron: KNGF

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. De manueel therapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren. Dit helpt je van je klachten af waardoor je vrijer kan bewegen ook zorgt dit voor een afname van de pijn.

Er is geen leeftijdsgrens voor manuele therapie. Indien manuele therapie geïndiceerd is zullen onze fysiotherapeuten je binnen de praktijk verwijzen naar een manueel therapeut. Onze manuele therapeut kijken van tevoren naar wat nodig is om het beoogde effect van de behandeling te behalen. Ook kijkt onze therapeut of er eventueel risico’s verbonden zijn aan de manipulaties. Manuele therapie is geen verplichte behandeling en wordt altijd in overleg gedaan met de patiënt. Naast deze behandelvorm zijn er ook voldoende andere opties om de bewegelijkheid van het gewricht terug te winnen en de pijn te verminderen, zoals dry needling en het mobiliseren van gewrichten.Nederlandse vereniging voor manuele therapie