Second opinion

Twijfel je over de behandeling van je huidige fysiotherapeut of heeft je huisarts, specialist of bedrijfsarts je doorverwezen voor een second opinion? Ook hiervoor kan je bij Fitfactorij terecht. Bij een second opinion fysiotherapie gaat het vaak om het vaststellen van een diagnose, advies of een specifieke vraagstelling van de patiënt en/of verwijzer, waarbij de expertise van een tweede fysiotherapeut gevraagd wordt.

Een second opinion duurt 30-60 minuten. In deze tijd zal de fysiotherapeut de vraagstelling van de verwijzer of patiënt in kaart brengen, diverse vragen stellen en zal er onderzoek gedaan worden naar de betreffende klacht. Onze fysiotherapeuten gaan secuur en geheel onafhankelijk te werk. Indien je verwezen bent door een (huis)arts of specialist, dan zal de uitslag van het onderzoek gerapporteerd worden naar de verwijzer. Na een second opinion fysiotherapie kan in overleg met jou de behandeling plaatsvinden of het revalidatietraject gestart worden. De vergoeding valt onder het aanvullende pakket. Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt de second opinion volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.

Wat is een second opinion?

Wordt je behandeld door een fysiotherapeut, maar is er na 3-6 maanden geen verbetering van je klachten? Dan kan je altijd naar een andere fysiotherapeut gaan om zijn mening aan te horen. Twee paar ogen zien meer dan één. Bij vragen, onduidelijkheden of onzekerheden over de gestelde diagnose of het behandelplan is het niet gek om iemand anders naar je klachten te laten kijken. Dit wordt ook wel een second opinion genoemd. Daar is niks mis mee, je bent vrij om je eigen fysiotherapeut te kiezen. Ben je ontevreden over de behandeling, dan is het verstandig om een second opinion fysiotherapie aan te vragen.

Hoe werkt het?

Heeft u behoefte aan een second opinion dan kunt u dat gerust aan uw eigen behandelaar voorleggen. Zekerheid willen, dat heeft namelijk niets met wantrouwen te maken. Uw behandelaar kan u, net als uw huisarts, ook helpen met het vinden en benaderen van een andere deskundige. Deze neemt in de regel de behandeling niet over van uw eigen therapeut.

Vergoedingen second opinion fysiotherapie

Heeft u fysiotherapie in uw aanvullende verzekering? Dan wordt uw second opinion gewoon vergoed en valt niet onder het eigen risico. Een verwijzing is niet noodzakelijk. 

Veelgestelde vragen

 

Wat is een second opinion?

Een second opinion is de mening van een andere arts. U kunt deze aanvragen als u twijfelt over uw behandeling of diagnose.

Heb je recht op een second opinion?

Bij een second opinion raadpleeg je een andere specialist nadat jouw eigen arts een diagnose heeft gesteld. Dit doet je bijvoorbeeld wanneer je twijfelt over de diagnose of een behandeling. Je hebt altijd recht op een second opinion bij een andere specialist.

Hoevaak mag je een second opinion aanvragen?

Je hebt altijd echt op een second opinion. Hiervoor kan je de mening van een tweede fysiotherapeut vragen. Hij of zij beoordeelt de diagnose of behandeling opnieuw.

Kan je altijd een second opinion aanvragen?

Je kan altijd een second opinion aanvragen. Houd er wel rekening mee dat een second opinion enkel een oordeel is van een andere arts. Hij of zij neemt de behandeling dus niet over van uw eigen specialist.

Is een second opinion gratis?

De vergoeding valt onder het aanvullende pakket. Ben je aanvullend verzekerd? Dan wordt de second opinion volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

Hoelang duurt een second opinion?

Een second opinion fysiotherapie duurt een uur (60 minuten). De fysiotherapeut brengt je klachten gedurende dit uur in kaart en bekijkt en bespreekt de uitkomsten met jou. Aan de hand hiervan kan er terugkoppeling met de verwijzer plaatsvinden. Ook kan er in het uur een behandeling gestart worden.