Patellofemoraal pijnsyndroom

Wat is het patellofemoraal pijnsyndroom?

Klachten aan de knieschijf kunnen vervelend zijn en je beperken in dagelijkse activiteiten, tijdens het sporten of met traplopen. Het patellofemoraal pijnsyndroom is een syndroom waarbij er sprake is van klachten aan de pees die over de knieschijf heen loopt. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De oorzaken kunnen komen vanuit de bovenbeenspieren, de quadriceps en de hamstrings, maar kunnen ook vanuit de bilspieren ontstaan.

Patella betekent knieschijf en femoraal komt van het woord femur wat je bovenbeen betekent. Deze twee samen vormen het patellofemorale gewricht. Tijdens bepaalde activiteiten wordt de druk groter op de knieschijf, die dan tegen het bovenbeen aan drukt. Het kraakbeen dat hierachter zit wordt geïrriteerd en dit veroorzaakt knieklachten.
 Deze klacht komen met name bij pubers en jongvolwassenen voor. 

De patellofemorale klachten zijn vaak niet duidelijk aan te wijzen. De pijn ligt rondom de knieschijf en is aanwezig bij bepaalde bewegingen. Deze activiteiten kunnen bestaan uit traplopen, hurken, lang in gebogen houding zitten, bergop fietsen (voornamelijk in een zwaardere versnelling) en het strekken van het been vanuit gebogen positie. Ook kan het gewricht stijver aanvoelen na belasting.
 Deze knieklachten kunnen aan 1 of aan 2 knieën voorkomen.

Ontstaanswijze

Hoe deze klacht ontstaat is nog steeds onduidelijk. Vaak is de sporing van de knieschijf niet goed. Dat betekent dat de knieschijf niet ‘lekker omhoog en naar beneden loopt’ zoals het zou moeten. Het gewricht is daardoor ook instabieler. Het kan ook komen door een verminderende aansturing van de (binnenste) bovenbeenspieren of andere spieren van het bovenbeen of de heup, een verminderende kracht en/of deze spieren zijn te kort. Het kan gebeuren dat je de knie hebt overbelast door in vele malen vanuit een houding van kniebuiging (waardoor onder hoge drukbelasting) te hebben bewogen.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Als de pijn tijdens of na belasting (zoals sporten) duidelijk erger wordt, moet je de knie minder belasten. De pijn aan of rond de knieschijf kan op zich geen kwaad. Maar forceer jezelf niet, ga niet door met sporten als je veel pijn hebt.

Bij veel pijn moet je de sport of activiteit die de pijn uitlokt gedurende 1 of 2 maanden minder gaan doen. Ga dan andere sporten doen die minder pijn veroorzaken, bijvoorbeeld zwemmen of fietsen. Het is goed om voorzichtig in beweging te blijven om fit te blijven.

Zijn de klachten na 1 tot 2 maanden minder geworden? Dan kun je de sport of activiteit waarbij de klachten waren ontstaan, geleidelijk weer gaan doen.

Andere behandelingen, zoals tapen, steunzolen en shockwave, raden artsen niet aan. Dat komt omdat de werking niet is aangetoond.



Fysiotherapeutische intake en onderzoek

Wij kijken met een uitgebreid onderzoek naar je knie, maar ook naar de hele keten zoals de rug en de heup. We onderzoeken of er verkorte of verzwakte spieren aanwezig zijn zodat er een disbalans is ontstaan in het kniegewricht. Adviezen worden meegegeven over welke (sport)activiteiten je even moet laten en welke je kan aanpassen.
Fysiotherapeutische behandeling
Er wordt gestreefd naar een actief beleid wat betekent dat je aan de slag gaat met oefeningen om de spieren rondom je knie en heup sterker te maken in 4 – 6 weken. Deze kan je thuis of in de sportschool doen. Daarbij worden tijdens de revalidatie rekoefeningen gegeven om de quadriceps te verlengen zodat deze spieren minder trekken aan de knieschijf. In principe kan je tijdens het sporten niet veel kapot maken. Wel is het handig om een score aan te houden van 3/10.

Vergoedingen fysiotherapie

Het patellofemoraal pijnsyndroom staat niet op de lijst van chronische aandoeningen die uit de basisverzekering worden vergoed. Daarom moet je in het geval van een patellofemorale klachten een aanvullende verzekering afsluiten voor fysiotherapie.


 

Veelgestelde vragen

Nog aanvullen -> -> ->