Fysiotherapie

Dry Needling: wat doet het nou precies?

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode voor de fysiotherapeut, maar wordt al geruime tijd toegepast bij Fysio Frey. Deze doeltreffende behandelmethode wint langzaam aan bekendheid, maar toch zijn hier nog veel onduidelijkheden over. Want wat doet dry needling nou precies en wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint wordt gedefinieerd als een drukpijnlijke plaats gelegen in een, met de vinger, te voelen strakke band van een dwarsgestreepte spier. Dit komt omdat de spiervezels op deze plek constant in aangespannen toestand verkeren. Als je op zo’n plek drukt dan ontstaat er een scherpe pijn die soms uitstraalt naar het referentiegebied, zoals in onderstaande afbeelding te zien is. In dit geval zorgt een verkrampt plekje in de bilspier voor pijnlijke uitstraling in het been. Er is vaak sprake van een bewegingsbeperking in de betrokken spier(en) en de bijbehorende gewrichten en de spier kan vaak minder kracht genereren.

Zo‚Äôn¬†triggerpoint¬†kan effectief behandeld worden met behulp van dry¬†needling. Hierbij wordt een naaldje via een geleidingsbuisje door de huid ingebracht. Hiervoor gebruiken we een ‚Äėdroge‚Äô acupunctuurnaald (er wordt geen vloeistof in de spier gespoten). Dit voel je nauwelijks. Als je een¬†triggerpoint¬†aanprikt dan kan dit even gevoelig¬†zijn, maar op het moment dat er een lokale¬†twitch¬†response optreedt (een onvrijwillige aanspanning van de spier), dan zakt de eventuele gevoeligheid¬†snel af en zullen¬†verhardingen in spieren effectief, snel en langdurig kunnen worden ontspannen. De meeste¬†cli√ęnten¬†ervaren vrijwel direct verbetering van hun klachten; minder pijn, toename van kracht en een grotere beweeglijkheid. Na het¬†needlen¬†kunnen de spieren korte tijd wat vermoeid en zwaar aanvoelen.¬†Vaak¬†zijn tussen de 3 en 5 behandelingen voldoende om klachten fors te verminderen.¬†Meestal¬†is dry¬†needling¬†een aanvullende behandeltechniek en zullen eventuele restklachten nog verder worden behandeld.

Hoewel¬†triggerpoints¬†en dry¬†needling¬†de laatste tijd sterk in de belangstelling staan, ontbreekt onomstotelijk bewijs dat het beter werkt dan een placebo. Het is namelijk vrijwel ondoenlijk om een goed placebo voor een prik met een naald in spierweefsel te bedenken. In diverse studies wordt het effect van dry¬†needling¬†vergeleken met injecties met¬†lidoca√Įne. In beide groepen trad vaak¬†substanti√ęle¬†klachtenvermindering op, maar de echte interventie presteerde niet beter dan de behandeling met het placebo. Een logische verklaring hiervoor is dat in beide gevallen het therapeutische effect wordt bereikt door de mechanische prikkeling van¬†de naald en dat het injecteren van¬†lidoca√Įne¬†geen toegevoegd waarde heeft.

Bij¬†Fysio¬†Frey vormen de vele tevreden cli√ęnten het beste bewijs van de effectiviteit van de therapie. Het belangrijkste argument is dat het ongevaarlijk is. De risico‚Äôs zijn klein en beperken zich tot kleine bloeduitstortingen en een tijdelijke vegetatieve reactie zoals zweten.

KAN DRY NEEDLING JOU HELPEN? NEEM CONTACT MET ONS OP!