Hamstring blessure

Wat is een hamstringblessure?

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je een sprintje moest trekken om de trein te halen. Tijdens dat sprintje schiet ineens kramp in je hamstring en je mist je bus/trein. Heel vervelend, maar wat is het en wat kan je er aan doen? Hamstringblessures zijn vervelende klachten omdat je in het dagelijks leven erg belemmerd kan worden. 


Ontstaanswijze

De biceps femoris (buitenzijde), semimembranosus (binnenste) en semitendinosus (middelste). De biceps femoris zorgt voor kniebuiging en het naar buiten draaien van de knie. De semi’s (semimembranosus en semitendinosus) zorgen voor heupbuiging en het naar binnen brengen van de knie.

Hamstringblessures hebben vaak twee verschillende ontstaansmechanismen:

– Sprinttype (een korte sprint trekken) of

– Stretchtype (pijn in de hamstring die langzaam steeds meer is opgekomen).

Blessures van de m. biceps femoris zijn vaak net onder de zitknobbel voelbaar en komen vaak door sprintactiviteiten. De binnenste en middelste hamstringspieren vaak door een stretch.

Bij het sprinttype is vaak de buitenste hamstringspier (m. biceps femoris) aangedaan. Bij explosieve sprintacties met acceleraties, deceleraties en wend- en keerbewegingen op hoge snelheden kan deze blessure ontstaan. Je kunt denken aan sprinten in de sporten zoals: atletiek, voetbal, rugby en bij sprongsporten.

Bij het stretchtype zijn de middelste en binnenste hamstringspieren aangedaan (semi’s). Sporten waarbij dit vaak gebeurd zijn voetbal, dansen, ballet, turnen en taekwondo. Deze hamstringblessure kan ontstaan door een langzame beweging of door juist een snelle abrupte ongecontroleerde beweging terwijl er extreme rek op de hamstrings komt.

Symptomen



- Pijn in rust aanwezig aan de achterzijde van het bovenbeen.

– Bij acute klachten (spierscheur hamstrings) kan er een blauwe plek op het kapotte weefsel aanwezig zijn. Ook kan een verharding of kuiltje gevoeld worden.

– Bij een verrekte hamstring zal het als kramp voelen.

– Tijdens het moment dat het erin schoot, kan je het gevoel hebben gehad dat er een steentje tegen je hamstring aan kwam.

– Er kan verminderende kracht optreden van een van de hamstrings, in verschillende mate, afhankelijk van de ernst van de blessure.

- Zitten gaat niet doordat je op de pijnlijke plek moet zitten, wandelen gaat lastiger en hardlopen gaat al helemaal niet.






Fysiotherapeutische intake en onderzoek

Het achterhalen van de ontstaanswijze en het traumamechanisme (sprint/stretch) geeft meer duidelijkheid over de mogelijke aangedane spieren. Elke intake wordt gestart met een anamnese, ofwel een vraaggesprek om een en ander uit de sluiten. Na het verzamelen van alle informatie wordt gestart met het onderzoek. Hierbij is de eerste inspectie en palpatie belangrijk. Er wordt gekeken naar blauw verkleuring en roodheid. De fysio zal verschillende specifieke lengte- en krachttesten uitvoeren om te kijken wat voor blessure je hebt opgelopen tijdens dat korte sprintje om je trein te halen.
Afhankelijk van het fysiotherapeutisch onderzoek worden hamstringblessures ingedeeld in 3 verschillende stadia:
Milde verrekking/kneuzing: mogelijk een aantal spiervezels kapot, met als gevolg een milde zwelling en geen krachtsverlies of bewegingsbeperking.
Matige verrekking/kneuzing: meer schade met een duidelijk krachtsverlies en bewegingsbeperking.
Ernstige verrekking/kneuzing: een volledige ruptuur en totaal krachtsverlies van aangedane spieren.

Fysiotherapeutische behandeling van een hamstringblessure

Na het onderzoek wordt gecommuniceerd wat voor blessure je hebt, hoelang het gaat duren en wat er aan gedaan kan worden. Vaak is dit een combinatie van passieve therapie (dry needling / mobiliseren) en actieve therapie (oefentherapie) in de trainingszaal. In samenspraak met de fysiotherapeut wordt de revalidatie gestart om je weer pijnvrij te laten bewegen. Tijdens de revalidatie ga je zelf aan de slag om de spierkracht van de hamstrings te verbeteren. Hierbij maken we gebruik van functionele en sportspecifieke oefeningen die afgestemd zijn op jouw functioneren. Met als doel om je zo snel mogelijk weer terug te krijgen naar je sport. We streven altijd naar volledig herstel waarbij je fitter en sterker terugkomt dan voor je blessure.

Ben je hersteld van een vorige hamstring blessure, maar heb je nogsteeds krachtsverschil of wordt je beperkt tijdens het sporten? Je kan bij onze gespecialiseerde fysiotherapeuten altijd terecht voor een second opinion. Hierbij wordt er zonder vooroordeel nogmaals gekeken naar de klachten en wordt er onderzoek gedaan. Op basis hiervan kan jij beslissen wat je verder wil qua herstel.

Vergoedingen fysiotherapie

Hamstringblessures vallen niet onder “chronische” aandoeningen binnen de fysiotherapie. Daarom moet je in het geval van een blessure aan de hamstring een aanvullende verzekering hebben voor fysiotherapie.