Blessurepreventie

Sportscholen open: 5 tips om blessures te voorkomen

We mogen weer naar de sportschool. Ben je er klaar voor? Bidon pakken en gaan zou je denken. Toch is het voor sommige mensen raadzaam om je nieuwe sportschema goed op te bouwen. De levensstijl is voor veel mensen in het afgelopen jaar veranderd. We aten meer, sliepen korter en er werd flink meer gedronken. De zogenaamde coronakilo’s vlogen eraan. Onze fysiotherapeuten zagen ook een toename in lichamelijke klachten. Vooral bij mensen met een zittend beroep, die thuis een werkplek moesten creëren (die vaak verre van ideaal was) zien we veel rug,- en nekklachten. Waar veel mensen wel weten dat een beetje stretchen of een blokje om in de lunchpauze een goed plan is, schoot het er toch vaak bij in.

Nu de sportscholen weer open mogen zal het voor de een een verrijking zijn van zijn huidige trainingsschema buiten en voor de ander zal het weer even wennen zijn. Maar er kan weer getraind worden! Om nog snel een summerbody te kweken, de corona’s kilo’s te verliezen of om weer sterker en fitter te worden en beter in je vel te komen zitten. Wil je snel weer terug zijn op je oude niveau, maar dan wel zonder blessures? We hebben 5 tips voor je op een rij gezet blessures te voorkomen wanneer jij straks weer los gaat in de gym.

1. Bouw het op

Er gebeurt een hoop als je (tijdelijk) stopt met trainen met gewichten in de sportschool. Na een maand stilzitten kan de maximale zuurstofopname tot 14 procent afnemen. Dat betekent dat, als je weer begint met sporten, je minder lang intensief kunt sporten. Ook je spierkracht gaat achteruit: in twee tot drie maanden kan je spierkracht tot 12 procent afnemen. Moet je nagaan wat er in een jaar met je spiermassa en maximale zuurstofopname kan gebeuren… Veel mensen denken dat ze gewoon verder kunnen gaan met waar ze gebleven zijn, maar je spiermassa en je maximale zuurstofopname gaan hard achteruit als je stopt met sporten. Je lichaam weet als geen ander waar je grenzen liggen. Deze grenzen worden sneller bereikt, wat leidt tot blessures. Luister goed naar je lichaam, het werkt als een waarschuwingssysteem. Krijg je toch klachten of pijntjes door het sporten? Neem dan contact op met een van onze fysiotherapeuten.

 

2. Een goed begin..

De warming-up dient een vast deel van je training te zijn. Je moet je lichaam de kans geven om zich aan te passen. Met een goede warming-up bereid je je lichaam optimaal voor om inspanning te leveren. Het doen van een warming-up heeft vele voordelen, niet alleen om blessures te voorkomen. Je prestaties verbeteren na het doen van een juiste warming-up. Door het geleidelijk opbouwen van de warming-up bereid je je lichaam voor op wat komen gaat: kracht- en/of conditietraining. De hartslag gaat omhoog, het bloed gaat sneller stromen en de spieren krijgen hierdoor meer voedingsstoffen en zuurstof welke nodig zijn voor het leveren van een (zware) inspanning.

Bouw de warming-up altijd geleidelijk op. Werk met een doel. Waar wil jij je op voorbereiden? Als je benen gaat trainen moet de warming-up niet alleen uit oefeningen voor het bovenlichaam bestaan. Zorg altijd voor een zo functioneel mogelijke warming-up bestaande uit, coördinatie, kracht, lenigheid en motoriek. Een vorm van een functionele voorbereiding zijn animal walks of spikeball.

 

3. Werk aan je mobiliteit

Mobiliteit is een combinatie van flexibiliteit, kracht en coördinatie. Bij het verbeteren van de mobiliteit wordt het zenuwstelsel uitgedaagd om de controle over het lichaam te verbeteren. Een betere mobiliteit draagt bij aan het voorkomen van blessures. Het verbeterd de duurzaamheid en efficiëntie van bewegen en de gezondheid van de gewrichten. Vooral het afwisselen van bewegingen en de uitdaging hiervan is belangrijk. Het lichaam moet uitgedaagd worden om de mobiliteit te behouden of te verbeteren.

4. Let op je techniek

Tijdens (kracht)training wordt er veel focus gelegd op het gewicht, aantal herhalingen en het resultaat. Het allerbelangrijkste blijft de kwaliteit van bewegen. Een juiste techniek zorgt voor een positief effect van de training. Wanneer je met een ‘slechte’ techniek zwaar gewicht aan het verplaatsen bent, dan is de kans op een blessure groot. Blijf op de kwaliteit van de beweging letten, kijk in de spiegel, film hoe je de oefening uitvoert of vraag iemand om feedback.

 

5. Sport met een doel

Stel jezelf een doel voor ogen. De meeste van ons willen van de coronakilo’s af of willen trainen om beter in hun vel te zitten. Een doel verbeterd de motivatie om te sporten. Het halen van je doel gaat nooit zonder slag of stoot, mocht je onverwachts toch een blessure krijgen, kan je altijd contact met ons opnemen. Zoek je klacht via onze website om meer informatie te verkrijgen.